De voorbije jaren konden we kennismaken met de goede resultaten van CLOSER op bladluis en melige koolluis. Vanaf nu is CLOSER erkend in ALLE kolen aan 200 ml/ha tegen luizen.
Hieronder vindt u de volledige uitbreiding in kolen:
200 ml/ha tegen bladluizen in de volgende koolgewassen open lucht: broccoli, spruitkool, bloemkool, chinese kool, paksoi, tatsoi, komatsuna, sluitkool (kabuiskool, witte, rode, savooi- en spitskool). De veiligheidstermijn bedraagt steeds 7 dagen.
We zetten graag nog even de sterkte punten van CLOSER op een rijtje:
CLOSER is bijzonder sterk op perzikluis, bladluis, ...
De proef in Rumbeke-Beitem vorig jaar met een heel sterke druk was daarvan getuige :
Ook op melige koolluis presteert CLOSER bijzonder goed (Rumbeke, 2019) :
CLOSER heeft een erkenning aan 200 ml/ha, dit betekent dat de 'witte vliegdosis' (400 ml) niet erkend is in kolen. Toch heeft CLOSER ook aan de “luisdosis” een goede nevenwerking tegen witte vlieg (Sint-Katelijne-Waver, 2019) :
In kolen zien we steeds een positief effect in het resultaat door de toevoeging van olie of een uitvloeier.
=> Voeg daarom standaard olie/uitvloeier toe aan CLOSER in kolen!
Closer is een product dat goed past binnen de geïntegreerde teelt. Closer is namelijk veilig voor de meeste nuttige insecten. We lichten dit graag nog wat verder toe.
Hieronder twee foto’s van nuttige insecten die zijn genomen in de met Closer behandelde objecten, 4 dagen NA de toepassing. Closer is veilig voor deze nuttigen.
Closer is veilig voor de volgende natuurlijke vijanden:
Voor sluipwespen is het wat meer genuanceerd. Volwassen sluipwespen zijn gevoelig voor Closer bij direct contact met de spuitvloeistof. De volwassen sluipwesp legt een eitje in een luis. De larve die uit het eitje komt, eet vervolgens de luis van binnenuit leeg. Ook het popstadium vindt plaats in de luis. Deze fases van ei, larve en popstadia zijn niet gevoelig voor Closer. Goed om te weten is dat de populatie sluipwespen sowieso daalt na toepassing van een effectieve luisbestrijding. Ongeacht met welk product: een sluipwesp heeft immers luizen nodig om zich te kunnen voortplanten en te kunnen eten.