Tip •  14/10/2024

Uitdagingen bij het inkuilen van herfstgras

Something went wrong. Please try again later...
 

Terwijl de maisoogst op volle toeren draait, worden komende weken ook de laatste grassnedes binnengehaald. Het inkuilen van herfstgras is niet eenvoudig. 

Pioneer-collega Oscar Koppelman: "Omdat het gras in deze periode vaak onvoldoende droogt, ligt verlies van smaak, voederwaarde en het optreden van boterzuur op de loer. Dat is zonde voor de veehouder, want herfstgras is vaak een mooie eiwitaanvulling voor de koeien, mits de kwaliteit en smakelijkheid goed is. Een snelle conservering van dit gras, en dus een snelle daling van de pH, daar draait het om."

Korte veldperiode aanhouden

‘Het is in het najaar lastiger om het gras voldoende droog te krijgen. De dagen worden korter, er is minder zonlicht en het risico op regenval neemt toe. Bovendien kleven er meer gronddeeltjes (ruwas) aan het natte gras. De uitdaging bij het inkuilen van najaarsgras zit dan ook niet zozeer in het risico op broei, maar in het lagere drogestofpercentage en dus kwaliteitsverlies.’

Koppelman adviseert daarom om een korte veldperiode aan te houden, om zo kwaliteitsverlies te voorkomen.

pH in de herfstgraskuil daalt niet snel genoeg

‘In een nattere, onbehandelde kuil daalt de pH niet snel genoeg’, vervolgt Koppelman. ‘Water is moeilijk te verzuren, hierdoor komt de fermentatie niet tot stilstand en blijven de verkeerde bacteriën actief. Elke dag dat de kuil nog niet stabiel is, gaat er voederwaarde en smaak verloren, en kunnen ook de verkeerde bacteriën, zoals boterzuur, zich vermeerderen. Op die manier kun je niet optimaal melken uit je najaarskuil. Hoe eiwitrijk deze ook mag zijn.’   

Melkzuurbacteriën: de schakel tot stabiliteit

Het proces van conservering kun je versnellen door de juiste melkzuurbacteriën toe te voegen, met een inkuilmiddel zoals 1188 bijvoorbeeld. 1188 concentreert zich volledig op de vorming van melkzuur. Koppelman: ‘Elke bacteriestam werkt optimaal in een bepaald traject van de pH, waarbij de ene stam het overneemt van de ander. Een soort estafette, dus. Zo daalt de pH in de graskuil en wordt de kuil toch snel stabiel. Door de versnelde conservering wordt de kwaliteit zoveel mogelijk behouden. Ook de smakelijkheid en voederwaarde blijven beter behouden.’

Eiwit uit herfstgras beter benutten

Bovenstaande grafiek toont de zeer snelle pH-daling na toevoeging van 1188. Koppelman: ‘Dankzij deze daling ontstaat er bijvoorbeeld minder ammoniak door eiwitafbraak. Door ammoniak gaat het voer minder fris ruiken, waardoor de koe hier minder van vreet. Het inzetten van 1188 zorgt er dus voor dat koeien de eiwitten uit het herfstgras beter kunnen benutten en je kunt besparen op krachtvoer.’

Homofermentatief inkuilmiddel heeft de juiste focus

Bij het inkuilen van nat gras, waarbij de focus ligt op het snel omlaag brengen van de pH-waarde, kun je het beste kiezen voor een homofermentatief product als 1188. ‘In combi-producten zitten vaak zowel melkzuurbacteriën als broeiremmers. En dat terwijl die laatste in de meeste gevallen niet nodig zijn bij nat najaarsgras. Dit gras is namelijk natter en zwaarder, waardoor het makkelijker te verdichten is en er dus minder risico is op broei. De focus moet bij de huidige grassneden op snel conserveren liggen’, zegt Koppelman.

Mocht er toch iets droger ingekuild worden, waarbij er risico is op broei in de kuil, dan is een combi-middel zoals 11G22 RapidReact een goed alternatief.