Earflex is een relatief nieuw begrip in mais en verwijst naar de flexibiliteit van maishybriden om hun kolfgrootte aan te passen. Een maishybride met EarFlex is in staat zijn kolfontwikkeling aan te passen aan de groeiomstandigheden.
Met andere woorden; de kolf kan onder gunstige omstandigheden groter worden door het aantal korrels rondom (bijvoorbeeld 14-16-18) en/of het aantal korrels in de rij (lengte) te vergroten. Een maishybride met EarFlex heeft daardoor een sterke ‘flexibiliteit’ in de ontwikkeling van zijn kolf.
Aanpassing aan de droogte tijdens het groeiseizoen van mais, vraagt om een heroverweging van de gekozen plantdichtheid. Wellicht dunner zaaien als er droogte wordt verwacht.
De maisteler kan met EarFlex het zetmeelgehalte in de maissilage beïnvloeden, afhankelijk van de voerbehoefte van zijn rantsoen en zijn veestapel. Daarnaast kan de maisteler beter inspelen op de lokale omstandigheden, zoals late of vroege zaai, droogtegevoelige grond of extra late zaai na een eerste grassnede.
Afhankelijk van de zaaidichtheid zal de teler de grootte van de EarFlex kolf kunnen beïnvloeden en daarmee het te verwachten zetmeelpercentage in de maissilage. Een EarFlex-maishybride kan bij een lagere plantdichtheid worden gezaaid en compenseert door een redelijk gelijkblijvende opbrengst en zetmeelpercentage. Maisrassen kunnen ingedeeld worden naar hun eigenschap voor minder of meer EarFlex.
Dunner zaaien met rassen met goede EarFlex